Kawa z Przemyśla

 

kawa_Selfier.png
 

 

Kawa Selfier - kawa z Przemyśla

Nie wyobrażamy sobie poranka bez jej aromatu. To kawa pobudza nas do działania, poprawia nasze samopoczucie w trudnych momentach oraz umila czas w gronie bliskich i znajomych.  Na codzień nie zastanawiamy się jednak nad tym: skąd się bierze, gdzie jest produkowana oraz w jaki sposób jest przygotowywana. Ziarna kawy pochodzą z krzewów kawowca, który rośnie tylko w strefie międzyzwrotnikowej. Mnogość jego odmian sprowadza się do wyróżnienia dwóch głównych gatunków, a mianowicie ARABIKI oraz ROBUSTY.
Owoc kawy, to nic innego jak czerwona jagoda. Na jej jakość, która przekłada się na późniejsze ziarno ma wpływ odpowiedni klimat i ilość deszczu, dlatego też najlepsze odmiany kawowca hoduje się na wysokogórskich plantacjach. Arabika jest gatunkiem bardziej wymagającym, rosnącym w wyższych partiach, potrzebującym też większej uwagi podczas wzrostu, jednakże jej zbiory są stosunkowo mniejsze niż robusty. Ta natomiast wymaga mniej uwagi oraz nie potrzebuje aż tak wygórowanych warunków do wzrostu i owocowania. Owoce zarówno arabiki, jak i robusty zbiera się ręcznie, aby nie uszkodzić owoców. Zebrane owoce jak najszybciej po zbiorach poddaje się obróbce. Wyróżnia się dwie metody, które są najczęściej stosowane. Pierwszą z nich jest metoda „na sucho” kiedy to owoce wystawia się na działanie promieni słonecznych aż do wyschnięcia, a następnie obiera z łupin. Druga to natomiast metoda „na mokro”, kiedy to owoce są miażdżone i mechanicznie oddzielane - pestki od miąższu, z których wypłukiwane są resztki i dopiero tak przygotowane ziarna poddawane są suszeniu.  Wysuszone ziarna przechodzą etap selekcji, a te najwyższej jakości selekcjonuje się ręcznie. Tak przygotowane zazwyczaj leżakują ponad rok w miejscu zbioru i dopiero wtedy poddawane są dalszej obróbce.Z perspektywy odbiorcy kolejny etap jest najważniejszy – jest to palenie kawy, którego zadaniem jest uzyskanie brązowych ziaren pełnych aromatu. Wyróżniamy kilka stopni wypalania od jasnego - po bardzo ciemny.

kawa_selfier_kazimierzowska.png

Nasze Kawy Selfier wypalamy w Przemyślu. Sprowadzamy ziarna najwyższej jakości, zarówno arabikę jak i robustę.  W momencie poddawania ich wysokiej temperaturze, zwiększają one swoją objętość oraz uwalniają związki eteryczne, których tak bardzo oczekujemy.  Wypalone ziarna  komponujemy w doskonałe mieszanki i aromatyczne monosorty.  Dla naszej Palarni najważniejsza jest jakość, dlatego też po wypale pakujemy ziarno  w szczelne opakowania, w których kawa zachowuje wszystkie swoje aromaty. Kawy Selfier to pięć kompozycji, które pochodzą między innymi z Peru, Hondurasu, Brazylii, Indii czy Ugandy. Każda mieszanka to inny smak, aromat, intensywność, a także inna historia, ukryta w jej nazwie. Pierwsza z naszych kaw to Beztroska Franciszkańska, nasz monosort.  Kawa ta charakteryzuje się niezwykłą delikatnością, zbalansowaną kwasowością, przy zachowaniu minimalnej goryczki. Kawa swoją nazwą nawiązuje do jednej z głównych ulic klimatycznego Przemyśla. Jej smak odzwierciedla charakter ulicy, która jest idealna na spokojny spacer, nad którą unosi się zapach cytrusów, ciemnej czekolady i nugatów. Druga z naszych propozycji to Rześka Kazimierzowska. Jest to mieszanka łącząca w sobie arbikę z Hondurasu i robustę z Ugandy. Połączenie tych dwóch gatunków sprawia, iż kawa Rześka Kazimierzowska daje nam orzeźwienie, którego oczekujemy o poranku. To ona jest w stanie pobudzić nas do działania. Jest intensywna, delikatnie kwaśna, z dodatkiem wyczuwalnej goryczki. W jej smaku odkryjemy aromaty orzechów, ciemnej czekolady i kakao.

kawa_siedem_wzgorz_blog.png

Kolejna z naszych propozycji to Siedem Wzgórz, nasza autorska mieszanka z której jesteśmy bardzo dumni. Łączy w sobie siedem arabik z sześciu krajów. Jest to najdelikatniejsza kawa z naszej Palarni SELFIER. Charakteryzuje ją wyczuwalna słodycz skomponowana z aromatami orzechów oraz wanilii. Mieszanka wyróżnia się balansem smaków, delikatną kwiatową kwaskowatością oraz umiarkowaną goryczką. Idealnie oddaje charakter klimatycznego Przemyśla, położonego tak jak Lwów czy Lizbona na siedmiu wzgórzach. Zupełnym przeciwieństwem Siedmiu Wzgórz jest nasza kawa Nocna Smolki - najbardziej intensywna ze wszystkich. Połączenie arabiki (60%) i robusty (40%) powoduje, iż mieszanka ta dodaje niewiarygodnej energii. Jest dosadna, odważna, pełna nietuzinkowych akcentów, takich jak gałka muszkatołowa, cynamon, kakao oraz suszona śliwka. Nocna Smolki charakteryzuje się wyczuwalną goryczką i kwasowością. Ostatnia kawa, którą chcielibyśmy przedstawić Państwu to nasza afrykańska NGESHO. To mieszanka, którą zainspirował nas sam Leon Aleksander Sapieha. Dlaczego? Odpowiadamy! To on, ostatni właściciel zamku w Krasiczynie założył plantację NGESHO w Afryce Środkowej na początku XX w.  NGESHO   to  mieszanka trzech Arabik z terenów afrykańskich, a dokładnie z Burundi, Ruandy i Etiopii.  Charakteryzuje ją winny posmak. Wyczuwalne jest winogrono, cukier trzcinowy, słony karmel a także śliwka. Jest to zbalansowana kawa, intensywna w smaku, jednak nie zdominowana przez goryczkę.  Kawa idealna na spokojny początek dnia, delikatnie pobudza i motywuje do działania. Kawy Selfier to wyjątkowe mieszanki. Każde espresso jest niczym spacer ulicami naszego miasta. Każdy łyk odzwierciedla ich wyjątkowe cechy i unikalny charakter. Pobudza bądź wycisza. Wprowadza w energetyczny puls miasta lub pozwala na sielskie odprężenie. Zapraszamy na wspólny spacer po klimatycznym Przemyślu

 

Dodano do koszyka